Het belang van risicobeheersing

Vanuit onze rol bij bedrijven krijgen we regelmatig met het onderwerp risicobeheersing te maken. Hierbij zien we dat veel bedrijven worstelen met dit begrip. Ondernemingen en stakeholders erkennen het belang, maar weten niet zo goed hoe ze dit concreet kunnen invullen. Juist het concreet maken van risicobeheersing is essentieel omdat er dan pas echt aandacht ontstaat voor risicobeheersing.

Risicobeheersing is het identificeren en kwantificeren van risico’s binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om deze risico’s te mitigeren. Om dit op een overzichtelijke en gestructureerde manier te doen, hanteren wij hiervoor een risicomatrix. Deze geeft in één oogopslag weer wat de belangrijkste risico’s en aandachtspunten zijn bij een organisatie.

Risicobeheersing begint bij het uitvoeren van een goede risicoanalyse. De risico’s die een organisatie loopt, zijn afhankelijk van de typologie van een bedrijf en de omgeving waarin het bedrijf opereert. Een goede risicoanalyse is het fundament van risicobeheersing, waarbij kennis van de onderneming en de sector cruciaal zijn. In deze fase is het ook van belang om te bepalen op welke risico’s de primaire focus hoort te liggen. Gaat de aandacht voornamelijk uit naar risico’s die van invloed zijn op de betrouwbaarheid van de stuur- en managementinformatie of neem je ook bedrijfsrisico’s mee?

Op basis van kans en impact worden vervolgens de risico’s gekwantificeerd. Dus wat is de kans dat het risico voorkomt en wat zou de impact zijn als het misgaat. Als er bijvoorbeeld veel verschillende verkoopprijzen per type product/dienst zijn en deze verkoopprijzen veranderen frequent, dan is de kans groter dat er fouten ontstaan.

Nadat de belangrijkste risico’s in kaart zijn gebracht en zijn gekwantificeerd, is het van belang om de interne beheersing te beoordelen. Dus welke maatregelen zijn er binnen de organisatie aanwezig om de belangrijkste risico’s af te dekken? Zijn er checks/balances aanwezig die de kans op fouten bij het invoeren en wijzigen van verkoopprijzen verkleinen? Uit deze analyse volgen de belangrijkste restrisico’s na toepassing van de huidige interne beheersing. De belangrijkste restrisico’s dienen vervolgens bij de opzet van de beoogde beheersing de meeste aandacht te krijgen.

Risicobeheersing is een breed begrip. Onze tip is om met een duidelijke scope en afbakening te beginnen. Start met de belangrijkste risico’s en één proces, in dit voorbeeld het verkoopproces. De eerste vraag is dan hoe borg je dat alle geleverde goederen/diensten worden gefactureerd tegen de juiste verkoopprijs? En een belangrijke vervolgvraag is of hierin de meest slimme/efficiënte keuzes gemaakt zijn of is verdere verbetering (automatisering) mogelijk?

Finstream heeft uitgebreide ervaring met het opzetten en uitrollen van risicobeheersing. We kunnen helpen om dit begrip voor uw organisatie concreet te maken en daarmee direct resultaat te realiseren.

Auteur

Cookies

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.